Omron introduceert nieuwe i4 SCARA-productserie

De nieuwe i4 SCARA-productserie is eenvoudig te integreren in uw productielijn. Het gaat hier om een hoogwaardig, snel en nauwkeurig SCARA. Bijzonder handig is de functie voor voorspellend onderhoud.

De i4 is een SCARA-robot uit de nieuwste generatie. De robot is voorzien van een slank design en levert nóg betere prestaties dan zijn voorgangers. De robot neemt minder ruimte in beslag bij de installatie. Bovendien kan hij eenvoudig worden geïntegreerd in bestaande productielijnen. De i4 is snel, heeft een hoge herhaalnauwkeurigheid en is eenvoudig te bedienen.

Over de hele wereld hebben fabrikanten te maken met grote uitdagingen. Klanten eisen steeds vaker een uitgebreid assortiment en kleine productseries met een korte levenscyclus. Fabrikanten hebben daarnaast vaak te maken met een tekort aan arbeidskrachten. Productiebedrijven moeten daarom flexibel zijn en hun productielijnen snel aan kunnen passen. Ook plotselinge onderbrekingen zijn een bekend probleem, en het is belangrijker dan ooit om met hoge nauwkeurigheid en snelheid tijdens de assemblageprocessen te kunnen werken.

De i4-serie biedt de oplossing voor deze uitdagingen. Deze serie zorgt namelijk voor betere communicatie via EtherCAT en synchronisatie met andere automatiseringsapparaten. Dit maakt assemblage-, aansluit- en montageprocessen mogelijk waarbij nauwkeurigheid en een hoge snelheid essentieel zijn. De integratie van vision garandeert het kwaliteitsbeheer.

De i4 visualiseert productiedata. Hij monitort zijn status met ’s werelds eerste ingebouwde signalering voor preventief onderhoud. Gebruikers kunnen ongeplande uitvaltijd hierdoor vermijden. Omron biedt hiermee een oplossing voor massamaatwerk. Producenten kunnen hiermee een groot aantal verschillende producten in kleine oplages produceren, om zo een zo groot mogelijk publiek te bedienen.

Belangrijkste kenmerken van de i4

  1. Snelle en eenvoudige installatie

De compacte controller (iCS) is volledig geïntegreerd in een gestileerde basis. De voetafdruk wordt zo tot een minimum beperkt. Er is geen boven hangende kabel, waardoor de i4 moeiteloos kan worden geïnstalleerd. De i4 heeft als eerste in de wereld een EtherCAT-aansluiting, rechtstreeks op de robotcontroller en -arm. Hierdoor heeft de gebruiker meer flexibiliteit bij het configureren van de apparatuur.

De i4-serie maakt gebruik van interactieve software waarmee het programmeren en gebruiken van de robots nog eenvoudiger wordt gemaakt.

  1. Geen onverwachte uitvaltijd

De i4 is de eerste SCARA-robot ter wereld met een ingebouwd display om probleemoplossing en voorspellend onderhoud te vereenvoudigen. De i4 communiceert door middel van een ringverlichting en het display om ongeplande uitvaltijd te voorkomen. Deze zijn geïntegreerd in de basis en geven aan welke handelingen op welk moment moeten worden uitgevoerd. Nog een wereldprimeur is dat de ringverlichting ook fungeert als indicator voor de ‘gezondheid’ van de robot. Denk bijvoorbeeld door de huidige modus, bijv. ‘garantie-update vereist’ aan gebruikers te tonen. Met de nieuwe i4 zijn handmatige controles en onderhoudsschema’s niet langer nodig. Dit leidt uiteraard tot minder verliezen.

  1. Hoge snelheid en nauwkeurigheid

De nieuwe i4 heeft EtherCAT-connectiviteit. Hiermee kan de i4-robots eenvoudig met andere apparatuur in de productielijn communiceren. Door de i4 te synchroniseren met Omron-apparaten zoals controllers, vision-sensoren en servomotoren, kunnen klanten hun optimale productielijn samenstellen. Dankzij de nog hogere snelheid en nauwkeurigheid zijn complexe assemblagetaken mogelijk.

  1. Behoefte aan flexibiliteit

De i4 SCARA-serie voldoet aan diverse klantbehoeften, bijv. het optimaliseren van de machinekosten en algehele prestaties. Ook meer flexibele lijnuitbreidingen zijn mogelijk. In het voorjaar van 2019 introduceert Omron de eerste drie modellen: de i4-650, i4-750 en i4-850, met een armbereik van respectievelijk 650 mm, 750 mm en 850 mm. De maximale draagkracht is 15 kg, drie keer meer dan voorheen. Klanten kunnen bij iedere robot ook kiezen uit twee verschillende Z-as-slagen (210 mm en 410 mm).

Speciale modellen zijn voorzien van IP65, Clean Room ISO 4 (Klasse 10), ESD en modellen die H1-vet gebruiken, en voldoen hiermee aan de specifieke behoeften van diverse industrieën en toepassingen. De i4 wordt ook geleverd met een geïnverteerd model met hetzelfde geavanceerde ontwerp.

De introductie van de i4-serie maakt onderdeel uit van Omron’s overkoepelende strategische concept ‘innovative-Automation!’. Dit initiatief heeft als doel om de productieomgeving te innoveren. Met de nieuwe SCARA-serie zorgt Omron voor verdere verbeteringen op het gebied van arbeidsbesparing en productiviteit in de productie-industrie.

Leg uw vraag

Aan ons voor

Met de ‘Innovators in Industrial Automation’ in zee?

Wij helpen u uw machines slimmer, sneller, efficiënter, waardevoller, flexibeler en betrouwbaarder te maken. Benieuwd wat wij voor uw bedrijf kunnen betekenen? Neem via onderstaand formulier contact met ons op. Wij gaan graag met u in gesprek.